seniorikissa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Virkeyttä kissaveteraanille

Artikkelin sisältö

Miten kissa ikääntyy?

Seniorikissoiksi määritellään Amerikan kissapraktikoiden yhdistyksessä (American Association of Feline Practitioners) 11-14 vuotiaat ja vanhuksiksi yli 15-vuotiaat kissat.

Vanheneminen muuttaa kissan valve-unisykliä ja vähentää sen sietokykyä ympäristön ja päivärutiinien muutoksille. Jokainen kissayksilö ikääntyy yksilöllisesti, mutta ikääntymiseen liittyy usein mm.:

  • immuunipuolustuksen heikkenemistä
  • näkö-, haju- ja kuuloaistin heikkenemistä
  • lihasmassan laskua
  • hammassairauksia
  • alentunutta janon tunnetta, jonka vuoksi vanheneva kissa saattaa juoda liian vähän

Kiinnitä huomiota kissan käyttäytymiseen

Joskus kissan elämä menee mukavasti ilman mitään ongelmia. Kissoilla on kuitenkin usein myös sairauksia, mutta oireiden saatetaan liian usein ajatella johtuvan normaalista ikääntymisestä. 

Kissan sairauksien havaitsemista hankaloittaa se, että kissa on mestari peittämään kipua. 

Kissan käyttäytymisessä tapahtuviin muutoksiin tulisi kiinnittää huomiota ja muutosten syyt tulisi tutkituttaa eläinlääkärillä. Esimerkiksi omiin oloihin normaalia enemmän vetäytyminen ja leikin väheneminen voivat olla merkkejä hoidon tarpeesta.

Kissojen sairaudet ovat usein kroonisia ja eteneviä

Useat ikääntyneiden kissojen sairaudet ovat kroonisia ja eteneviä. Yksi yleisemmistä on krooninen munuaisten vajaatoiminta, joka altistaa mm. kuivumiselle, ummetukselle, painonlaskulle ja ruokahaluttomuudelle. Myös kohonnut verenpaine, sokeritauti, kasvainsairaudet ja kilpirauhasen liikatoiminta ovat yleisempiä vanhoilla kuin nuorilla kissoilla.

Nivelrikko on erittäin yleistä iäkkäillä kissoilla

Nivelrikkoa tavataan jopa 60-90 %:lla yli 12-vuotiaista kissoista. Usein muutokset vaikuttavat useaan niveleen yhtäaikaisesti ja aiheuttavat:

  • jäykkyyttä, vähentynyttä aktiivisuutta ja hyppimishaluttomuutta
  • karvapeitteen kunnon heikenemistä, kun jäykkä keho ei taivu turkin itsehoitoon

Tavoitteena kivuton ja tyytyväinen lemmikki

Nuoremman kissan kanssa on moni tottunut käymään eläinlääkärillä rokotuksilla, jolloin samalla kissalle on tehty myös terveystarkastus. Kuitenkin erityisesti ikääntynyt kissa tarvitsee eläinlääkärikäyntiä useammin, jotta sairaudet voidaan havaita ajoissa. Varhainen diagnoosi ja hoito parantavat kissan elämänlaatua ja pidentää elinikää.

Päällisin puolin terveelle seniorikissalle suositellaan terveystarkastusta puolen vuoden välein: on hyvä muistaa, että vanhalle kissalle 6 kuukautta vastaa ihmisvuosissa jo kahta elinvuotta. Mikäli kissalla on jokin tiedossa oleva sairaus, terveydenhuolto-ohjelma suunnitellaan sille yksilöllisesti.

Yhteinen tavoitteemme on elämäänsä ja oloonsa tyytyväinen lemmikki, jolla riittää elämäniloa myös vanhuusiässä.

Lue nivelrikosta täältä.

Lue kissan kivun tunnistamisesta täältä

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu