Korvatoimenpiteet

Yksi yleisimmistä sairauksista koiralla on korvatulehdus. Yleisimmin tulehdus sijaitsee ulkokorvassa, mutta ajoittain tulehdusta esiintyy myös väli- ja sisäkorvan osissa. Terve korvakäytävä ei punoita eikä siellä ole enemmälti eritteitä. Korvatulehduksen oireita ovat:

  • toistuva korvien raapiminen
  • korvien kosketusarkuus
  • pää vinossa kulkeminen tai pään ravistelu
  • paha haju/normaalia suurempi eritemäärä korvissa
  • korvanlehtien sisäpuolen punoitus tai turvotus

Syitä korvatulehdukselle voivat olla mm. korvapunkit ja vierasesineiden kuten heinänsiementen tai koiran omien karvojen aiheuttama mekaaninen ärsytys. Tämän lisäksi mm. ahdas korvan rakenne ja tietyt sairaudet altistavat korvatulehduksille.

Mikäli korva punoittaa ja aristaa, se on tulehtunut ja sen puhdistamista ei tule yrittää kotikonstein vaan koira tarvitsee näissä tapauksissa aina eläinlääkärin apua. Hoitamaton korvatulehdus voi pahentua ja myös levitä väli- ja sisäkorvaan. Tilanteen selvittämiseksi, eläinlääkäri yleensä ensimmäiseksi tähystää korvakäytävät otoskoopilla. Näin eläinlääkäri pääsee näkemään syvemmälle korvakäytävään ja tärykalvoon. Lisäksi eläinlääkäri ottaa näytteitä ja tekee tarvittavia tutkimuksia (korvaerite- ja solunäytteet, loiset, bakteerit, hiivat) vaivan selvittämiseksi ja hoitosuunnitelman tekemiseksi.

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu