Eksoottiset eläimet

Eksoottisiin eläimiin lasketaan yleisesti kuuluviksi kanit, fretit, pienet jyrsijät ja muut piennisäkkäät sekä käärmeet, muut matelijat ja linnut. Nämä eläimet ovat luonnossa saaliseläimiä, joten ne pyrkivät salaamaan vammansa tai sairautensa, etteivät joutuisi petojen hyökkäyksen kohteeksi. On erityisen tärkeää, että omistaja osaa tulkita lemmikkinsä käytöstä ja tunnistaa sairauden merkit, joita ovat:

  • Käytösmuutokset kuten piiloutuminen tai aktiivisuuden tason laskeminen: tällöin omistaja ei välttämättä heti huomaa oireita.
  • Muutokset ruokahalussa: Syömättömän ja paikallaan kyyhöttävän pienen lemmikin pitää saada välittömästi hälytyskellot soimaan omistajansa mielessä. Eläin voi kieltäytyä syömästä kuitupitoista heinää tai täysrehua, vaikka helposti sulava tuoreruoka maistuisikin vielä. Tilanteen edetessä eläin lakkaa kokonaan syömästä ja juomasta ja muuttuu vaisuksi ja apaattiseksi. Kanit tai pienet jyrsijät eivät kestä paastoa, vaan ne on syytä viedä eläinlääkäriin viivyttelemättä. Mikäli eläin ei ole syönyt vuorokauteen eläin on vietävä pian eläinlääkärille tutkimuksiin.
  • Ulosteiden koon, ulkonäön tai koostumuksen muuttuminen tai niiden täydellinen puuttuminen. Nämä oireet vaativat välitöntä reagointia. Mikäli eläin ei ole syönyt vuorokauteen eläin on vietävä pian eläinlääkärille tutkimuksiin.
  • Karvapeitteen laadun huononeminen, silmien rähmiminen, peräpään karvojen sotkuisuus.
  • Kivun merkit: Hampaiden narskuttelu, usein toistuva haukottelu tai selän köyristäminen. Kivun merkki kanilla voi olla myös maan kaivaminen etutassuilla.

Tavallisimpia ongelmia esim. kaneilla ja jyrsijöillä ovat hampaiden ja ruoansulatuskanavan sairaudet, joista tyypillisimpiä ovat liian pitkiksi kasvaneet hampaat, ruoansulatuskanavan hidastunut toiminta ja mahdollinen suolitukos sekä ripuli. Valitettavasti tällaiset sairaudet voivat olla kohtalokkaita, jos niihin ei puututa riittävän nopeasti.

Eläinlääkärissä lemmikin hampaat tarkastetaan ja ylikasvaneita hampaita voidaan mm. hioa nukutuksessa lyhyemmiksi. Ruoansulatusongelmissa hoidon kulmakivenä on tavallisesti riittävä nestehoito, koska syömättömyydestä tai ripulista kärsivä eläin on yleensä kuivunut. Ruoansulatuskanavan toimintaa voidaan tukea myös ruokkimalla eläintä ruiskulla suoraan suuhun, jos se ei itse syö tai juo. Lisäksi eläimelle saatetaan antaa sairaudesta riippuen joko antibioottia tai suoliston toimintaa nopeuttavaa lääkettä sekä kipulääkettä.

Muita kaneilla ja jyrsijöillä esiintyviä tauteja ovat erilaiset iho-, silmä-, hengitystie- ja virtsaelinsairaudet, jotka vaativat lähes poikkeuksetta eläinlääkärin hoitoa. Ihosairauden merkkejä ovat mm. karvojen lähteminen, ihon punoitus ja kutina. Hyvin yleinen iho-ongelma kaneilla ja marsuilla on ulseratiivinen pododermatiitti eli tassutulehdus, joka voi olla hyvin kivulias ja hankaloittaa eläimen liikkumista. Silmäsairaudet oireilevat kyynelvuotona, silmien rähmimisenä, punoituksena tai siristelynä. Ongelmien aiheuttajana voi olla kyynelkanavan tukkeutuminen, hammassairaudet tai silmätulehdus.

Hengitystiesairaudet voivat paikallistua ylempiin hengitysteihin tai keuhkoihin. Oireina ilmenee aivastelua, sierainvuotoa, hengityksen rohisemista ja vaikeutunutta hengitystä, jolloin eläin avustaa hengitystä vatsalihaksilla pumppaamalla. Keuhkojen tilannetta voidaan arvioida röntgenkuvauksella, ja vakavat hengitystietulehdukset vaativat tehokasta hoitoa ja joskus lisähapen antamista. Tavallisimpia virtsaelinten ongelmia puolestaan ovat virtsakivet, virtsan sakkaisuus ja pidätyskyvyttömyys. Nämä voivat ilmetä lisääntyneenä virtsaamistiheytenä, epänormaalin värisenä virtsana ja sotkuisena, virtsan tahrimana takapäänä. Virtsaelinsairauksien diagnosoinnissa käytetään apuna röntgenkuvausta ja esimerkiksi virtsakivet voidaan poistaa rakosta leikkauksella.

Eksoottiset eläimet

Eksoottisiin eläimiin lasketaan yleisesti kuuluviksi kanit, fretit, pienet jyrsijät ja muut piennisäkkäät sekä käärmeet, muut matelijat ja linnut. Nämä eläimet ovat luonnossa saaliseläimiä, joten ne

Lue lisää »

Marsun kastraatio

MIkäli samassa taloudessa asuu sekä naaras- että urosmarsuja eikä ole tarkoitus tehdä poikasia, niin marsu voidaan kastroida. Marsun kastraatio tehdään yleisanestesiassa. Paastotus ei ole tarpeen

Lue lisää »

Kanin sterilisaatio

Kanin sterilisaatio on rutiinitoimenpide, joka tehdään yleisanestesiassa. Naaraskanin sterilisaatio on suositeltavaa tehdä ennen kahden vuoden ikää, sillä aikainen sterilisaatio alentaa kasvainsairauksien esiintymisen riskiä. Noin 80

Lue lisää »

Kanin kastraatio

Kanin kastraatio on rutiinitoimenpide, joka tehdään yleisanestesiassa. Paastotus ei ole tarpeen ennen leikkausta. Kastraatiolla voidaan myös kitkeä ei-toivottua käytöstä ja sen on osoitettu vähentävän kivessyövän

Lue lisää »

Virtsakivien poisto kani, marsu

Virtsakivet aiheuttavat tiheää ja vaikeutunutta virtsaamista, verta virtsassa, lisääntynyttä vedenkulutusta, levottomuutta ja ruokahaluttomuutta. Virtsakivet näkyvät röntgenkuvissa ja ultraäänitutkimuksessa. Virtsakivien hoito on aina kirurginen.

Lue lisää »

Kasvaimen poisto kani, marsu, pienet jyrsijät

Kasvainten todennäköisyys lisääntyy lemmikin vanhetessa. Useat kasvaimet voivat aiheuttaa lemmikille huonokuntoisuutta ja laihtumista. Rauhasten kasvaimet voivat aiheuttaa muutoksia hormonitasapainossa ja käyttäytymisessä. Myös karvanlähtöä voi esiintyä

Lue lisää »

Suolitukoksen leikkaus

Suolitukos on välitöntä hoitoa vaativa tila ja yleinen äkkikuoleman aiheuttaja kaneilla.  Suolitukoksen taudinkuva etenee sitä nopeammin ja sitä vakavammin oirein mitä lähempänä tukos on mahalaukkua.

Lue lisää »

Kilpikonnan nokan lyhentäminen

Kotioloissa elävällä kilpikonnalla nokka voi päästä kasvamaan pitkäksi, etenkin iäkkäämmillä konnilla. Syynä tähän on se, että ravinto ei ole niin karkeaa, kuin luonnossa elävien kilpikonnien

Lue lisää »

Papukaijan nokan lyhentäminen

Lintujen nokka kasvaa jatkuvasti, myös lemmikin ikääntyessä. Kova pureskeltava ravinto, pitää nokan lyhyenä. Mikäli nokka on päässyt kasvamaan liian pitkäksi, eläinlääkärin apu on tarpeen.

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu