Lemmikin myrkytykset
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Lemmikin myrkytyksistä – miten toimia myrkytystilanteessa

Artikkelin sisältö

Nopea hoito on myrkytystilanteessa välttämätöntä

Myrkytys tai sen epäily ovat kohtalaisen yleinen päivystykseen hakeutumisen syy erityisesti koirapotilailla. Koirien ja kissojen erilaisen aineenvaihdunnan takia monet aineet saattavat olla niille myrkyllisiä, vaikka ne eivät sitä ihmisille olisikaan. 

Koirille ja kissoille myrkytyksiä aiheuttavat esimerkiksi suklaa, sipuli, rusinat ja viinirypäleet. Siedettävissä määrissä on yksilökohtaista vaihtelua, mutta esim. kuivattu sipuli voi aiheuttaa oireita hyvinkin pienissä määrissä. Myös tulehduskipulääkkeet ja jäätymisenestoaineet aiheuttavat myrkytyksiä. Myös tietyt kasvit ovat myrkyllisiä, esimerkiksi useimmat joulu- ja pääsiäiskukat tulee pitää poissa lemmikkien ulottumattomista. Myös kaikki liljakasvit ovat kissalle vaarallisia. Koiralle ksylitoli on myrkyllinen. Vapaana ulkoileva lemmikki voi päästä syömään myös rotanmyrkkyä, joka on lemmikeille hengenvaarallista.

Myrkytyksiä voi saada myös muuten kuin syötynä, esimerkiksi kyyn puremasta. Koska eri aiheuttajia on paljon, kannattaa konsultoida aina eläinlääkäriä ennen myrkytysoireiden ilmaantumista, mikäli myrkytystä epäilee.

Hoitoon tulee hakeutua välittömästi myrkytystä epäiltäessä

Monessa myrkytystilassa tärkeää on pyrkiä estämään haitallisen aineen imeytyminen, edistää aineen poistumista elimistöstä, turvata elintoiminnot ja tukea elimistöä paranemisprosessissa. Myrkylliset aineet aiheuttavat aiheuttajasta riippuen erilaisia oireita, joista osa poistuu tukihoidolla.

Koska kuitenkin osa aineista aiheuttaa nopeasti vakavan, palautumattoman ja jopa henkeä uhkaavan elinvaurion, on näiden ehkäisemiseksi nopeasti aloitetut tutkimukset ja oikea hoito erittäin tärkeitä paranemisennusteen kannalta. Aiheutuvia vaurioita kun on monesti helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

Osaan myrkytyksistä on olemassa vasta-ainetta

Toisinaan myrkytystä voidaan hoitaa vasta-aineella (esim. vakavat kyynpuremat) ja osaan tiloista on erityisiä lääkkeitä, kuten rotanmyrkkymyrkytysten aiheuttamaan verenvuotohäiriöön. Monissa myrkytyksissä pyritään turvaamaan lääkkein, tukiravinteiden ja esimerkiksi suonensisäisellä nestehoidolla peruselintoiminnot sekä hoitamaan kyseisen myrkytyksen aiheuttamia haittoja. Kaikille aiheuttajille ei ole tutkittuja myrkyllisyysrajoja eli oireenmukainen hoito ja elimistön tilan seuranta mm. veri- ja virtsanäyttein on sen vuoksi tärkeää. Diagnosointi on oleellista myös sen takia, että joskus akuutilta myrkytykseltä näyttävän tilan taustalta saattaa paljastua aivan muu akuutti vakava sairaus.

Entäs oksettaminen?

Lisäimeytymisen estämiseksi oksetusta tai mahahuuhtelua voi käyttää vain tiettyjen ei-syövyttävien aineiden kanssa ja vain tietyn aikaa syömisen tai altistuksen jälkeen. Tämän takia nopea oksetus on usein oleellista ja kotiin kannattaa varata 3 % vetyperoksidiliuosta tätä varten. Varmista eläinlääkäriltä, että syöty aine sopii oksetettavaksi ja onko oksetuksella jo niin kiire, että lemmikki kannattaa tuoda ennemmin klinikalle lääkkeillä oksetettavaksi. 

Suolalla oksettamista ei suositella suolamyrkytysriskin vuoksi. Jo imeytyneille maksa-suoli-kiertoon jääville aineille lääkehiili toimii vain osassa tapauksissa.

Konsultoi eläinlääkäriä ennen myrkytysoireiden ilmaantumista

Kaikissa myrkytysepäilyissä tulee konsultoida eläinlääkäriä, joka arvioi onko syytä hakeutua hoitoon heti. Joissain tapauksissa oireiden ilmaantuminen kertoo jo peruuttamattomasta vahingosta. 

Hoidon aloittamista nopeuttaa, mikäli tiedetään syödyn myrkyllisen aineen nimi, syöntiaika ja eläimen sen hetkinen vointi, muut lääkitykset ja sairaudet sekä paino. Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan syödyn myrkytyksen aiheuttajan pakkaus ja/tai näyte syödystä aineesta, jos se vain on mahdollista.

Omistajana voit parhaiten estää myrkytyksiä pitämällä myrkylliset ruoat, lääkkeet, kemikaalit ja kasvit poissa lemmikkien ulottuvilta.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
lämpöhalvaus vaanii koiraa autossa
Lämpöhalvaus koiralla ja kissalla

Koiran ja kissan lämmönsäätely poikkeaa ihmisten lämmönsäätelystä. Koirilla ja kissoilla on turkki, joka eristää lämpöä, eivätkä ne pysty hikoilemaan kuten ihmiset, joten ne ovat alttiimpia

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu