koiranpentu
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiranpennun ruokinta

Artikkelin sisältö

Koiranpennulla, kuten aikuisellakin koiralla, tulee olla raikasta ja puhdasta vettä saatavilla koko ajan. Päivässä koira juo vettä noin 50 ml elopainokiloaan kohden. Juodun veden määrä kuitenkin vaihtelee sen mukaan millaista ruokaa koira syö. Jos koiranpennun ruoka sisältää itsessään jo vettä paljon, erikseen juodun veden tarve on vähäisempi.

Vedensaantia ei tule rajoittaa, paitsi jos koiranpennulla on rajua tai jatkuvaa oksentelua.

Miten usein koiranpentu tulee ruokkia

Pieni koiranpentu syö yleensä neljä kertaa päivässä. Ensimmäinen ateria tulee tarjota pian heräämisen jälkeen. Sopiva ruokintaväli on 4 tuntia.

Koiranpennun kasvaessa ruokintavälejä harvennetaan ja yleisesti ottaen nelikuinen koiranpentu pärjää kolmella ruokintakerralla per päivä.

Kun pentu on 7 kk ikäinen sille voidaan tarjota ruoka pari kertaa päivässä ja vuoden ikäiselle koiralle kerran päivässä.

Koiranpennun tyhjän mahan oksentelu

Mikäli ruokintakertojen vähentäminen aiheuttaa ns. tyhjän mahan oksentelua, kannattaa ruokintakerroissa palata aiempaan ja yrittää myöhemmin uudestaan ruokintavälin harventamista.

Jos koiranpentu oksentaa yöllä tai aamulla keltaista vaahtoa on kyse juuri tyhjän mahan oksentelusta. Satunnainen tyhjän vatsan oksentelu ei ole vaarallista, mutta usein toistuessaan se voi aiheuttaa esim. ruokatorven ärtymistä. Jos oksentelu ei lopu ruokintakertoja lisäämällä, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin mahdollisten vakavienkin sairauksien poissulkemiseksi.

Koirat ovat yksilöitä myös ruokinnan suhteen, joten joillekin voi olla parempi antaa ruokaa useamman kerran päivässä jatkossakin.

Koiranpennun ruokintavaihtoehdot

Kasvattajat antavat usein koiranpennun mukaan ruokaa, jota se on syönyt syntymäkodissaankin. Tällä mukana tulevalla ruoalla voi jatkaa tai vaihtaa sen tarvittaessa uuteen ruokaan. Uusi ruoka vaihdetaan kuitenkin asteittain, äkillinen ruoan vaihto aiheuttaa monesti ripulin.

Koiranpentu tarvitsee ravinnostaan proteiinien, hiilihydraattien ja rasvan lisäksi jonkin verran kuituja. Tämän lisäksi ravinnossa tulee olla kasvun kannalta tarpeellisia vitamiineja, hivenaineita, mineraaleja, antioksidantteja ja rasvahappoja. Joidenkin ravintoaineiden (kalsium ja fosfori) osalta määrän lisäksi tärkeää on niiden välinen suhde. Sekä liiallinen, että liian vähäinen kalsiumin saanti on koiranpennulle haitallista.

Kuivaruokamerkeillä on useimmiten tarjolla eri kokoisille koirille sopivia ruokia. Varmista, että valitsemasi ruoka on täysravintoa. Isoa rotua edustavilla koiranpennuilla on eri ravitsemukselliset tarpeet kuin pienillä, joten penturuoka tulee valita rodun koon mukaan. Penturuokaa kannattaa jatkaa pienillä koirilla noin vuoden ikään asti ja isompien rotujen pennuilla noin 1,5 ikäiseksi asti.

Kuivaruokien lisäksi muita ruokintavaihtoehtoja on raakaruokinta tai ruokinta itsetehdyllä kotiruualla. Koiranpennun ruokinnalla luodaan pohjaa tulevaisuudelle. Mikäli koiranpennun vatsa ei kestä esim. raakaruokintaa, ei ole mitään syytä jatkaa kyseisellä ruokavaliolla.

Mikäli et ole pitkälle perehtynyt koiran ruokintaan, niin kannattaa koira ruokkia hyvälaatuisella valmisruoalla. Tällöin tarjoat koiranpennulle varmasti sen kasvulle välttämättömät ravintoaineet. Jos haluat koostaa itse koiranpennun ruuan, kannattaa varata aika koirien ravitsemukseen perehtyneelle ravitsemusneuvojalle.

Koiranpennun huono ruokavalio

Huono ruokavalio voi aiheuttaa koiranpennulle mm.:

  • heikkoa kasvua ja lihaskatoa
  • lisääntynyttä sairastelua
  • elottoman turkin
  • anemiaa
  • oppimisvaikeuksia
  • syömättömyyttä

Mikäli koiranpennulla on ilmavaivoja, uloste ei ole kiinteää tai uloste haisee pahalle, ruokavaliossa on todennäköisesti jotain pielessä. Tällöin kannattaa kokeilla toista ruokaa. Mikäli pentu on ripulilla, tulee yleiskuntoa seurata tarkasti. Koiranpentu kuivuu hyvin nopeasti, joten yleiskunnon heiketessä pentu tulee viedä nopeasti eläinlääkäriin myös päivystysaikaan. Lue lisää ripulista.

LUE PENTUOPAS TÄÄLTÄ!

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu