koira tärisee
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Artikkelin sisältö

Koiran luovutusikä

Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että se saa viettää tarpeeksi aikaa emänsä ja sisarustensa kanssa.

Emo vierottaa pennun imemisestä

Emo vieroittaa useimmiten koiranpennun imemisestä viimeistään seitsämännen viikon aikana. Vaikka koiranpentu osaisikin syödä itsenäisesti kupista, sen henkinen kehitys häiriintyy, jos se erotetaan emästä ja sisaruksista liian aikaisin.

Emo opettaa sosiaalisia taitoja

Emo opettaa pennulle myös koirien kieltä ja itsehillintää. Emo ja toiset pennut ovat ihmistä perempia esim. opettamaan pentua olemaan purematta. Kun pentu saa opetella elekieltä muiden koirien kanssa, tästä on etua myöhemmin muiden korien kanssa toimiessa.

Paras luovutusaika on yksilöllinen

Luovutettaville pennuille sopivaa luovutusikää harkitessaan kasvattaja ottaa harkinnassa huomioon ainakin:

  • emän ja pentujen hyvinvoinnin
  • rotukohtaiset erityispiirteet
  • yksilökohtaiset erityispiirteet ja kehityksen tason

Luovutusajassa myös pennun hankkijan tilanne huomioon

Sopivaa luovutusikää harkitessa kannattaa myös ottaa huomioon pennun hankkijan tilanne. Pennunostajan tulee varautua lemmikin tuloon siten, että pentu ei joudu olemaan yksin aluksi. Pentu on tottunut olemaan jatkuvasti emonsa ja sisarusten seurassa, joten yksinoloon totuttamisen tulee tapahtua vähitellen.

Muutto uuteen kotiin on usein pennulle muutenkin stressaava tilanne, joten pennun olo tulisi tehdä mahdollisimman mukavaksi. Kun pennun tuloon varautuu vapaaviikoilla, niin se mahdollistaa myös parhaat eväät hyvän suhteen rakentamista varten. Mikäli loman ottaminen pennun tulon aikaan ei ole mahdollista, kannattaa pentu jättää kasvamaan kasvattajalle pidemmäksi ajaksi. Toki tämä vaatii sen, että kasvattaja jatkaa pennun sosiaalistamista uusiin tilanteisiin ja asioihin. Pysyvien pelkojen muodostuminen tapahtuu herkimmin 8-10 viikon iässä.

Lue koiranpennun kanssa elämisestä pentuoppaasta.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu