Koiran silmä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran silmä vuotaa ja punoittaa, koira siristelee silmiä

Artikkelin sisältö

Koiran silmät voivat ärtyä monesta eri syystä. Usein silmän ärsytyksen syynä voi olla jokin vamma, tulehdus tai silmää ympäröivän sidekudoksen ärsytys. Taustalla voi olla myös perinnöllinen silmäsairaus tai jokin yleissairaus.

Ärsytysoireita ovat mm. silmän vuotaminen ja punoittaminen sekä silmien siristely. Useimmiten eläinlääkärille ei ole kiire lievien oireiden kohdalla, mutta koira kannattaa viedä pikaisesti tutkittavaksi, jos oireet jatkuvat tai jos oireet ovat voimakkaat tai koira on kivulias. 

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, silmätarkastuseläinlääkäri Lotta Axelson

Ärtyneen silmän oireet

Saamme usein vastaanotolle kysymyksiä, miten tulisi toimia kuin koiran silmä on ärtynyt. Yleispätevää vastausta on mahdoton antaa koiraa tutkimatta, koska koiralla voi ilmetä silmän ärsytysoireita todella monesta eri syystä. Useasti kyseessä on silmää ympäröivän sidekudoksen ärsytys, eikä välttämättä itse silmän. Kyseessä voi olla esim. vamma, tulehdus, immunologinen sairaus tai perinnöllinen silmäsairaus. Kyseessä voi olla myös jokin yleissairaus kuten diabetes, allergia tai verenpainetauti.

Silmän ärtyneisyyden merkkejä ovat mm.

  • Silmän siristely, joka johtuu kivusta tai valonarkuudesta, 
  • Punoitus, joka voi olla lisääntynyttä verentungosta suonissa tai jopa verenvuoto eli mustelmaisuus, 
  • Kyynelvuoto, joka voi olla kaikkea kirkkaan kyynelnesteen ja paksun märkäisen eritteen väliltä.

Milloin eläinlääkäriin?

Mikäli oireet ovat hyvin lievät, esimerkiksi lievää punoitusta ja rähmintää, eläinlääkäriin ei lähtökohtaisesti ole tulipalokiire. Kotikonsteja silmän lievän silmätulehduksen hoitoon on kostutustipat, joita saa ilman reseptiä joko klinikalta tai apteekista. Jos silmiä ympäröivä iho kostuu kovasti, tulee alue pyrkiä pitämään pitää puhtaana ja kuivana iho-ongelmien välttämiseksi. Eläinlääkäriin pitää suunnata viipymättä, jos oireet pahenevat tai mikäli ne jatkuvat muuttumattomina yli vuorokauden.

Koira pitää viedä nopeasti eläinlääkäriin aina, mikäli silmän oireet ovat voimakkaat tai koira on kivulias eli koira vaikuttaa vaivaantuneelta tilanteesta. Joskus on tarve lähteä myös päivystysluonteisesti keskellä yötäkin eläinlääkärille. Päivystys- tai yleiseläinlääkäri pystyy antamaan ensiavun ja arvioimaan, vaatiiko kyseessä oleva tilanne jatkotutkimuksia ja silmiin erikoistuneen eläinlääkärin arviota.

Lue koiran silmätulehduksesta täältä.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu