koira imettää
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran nisätulehdus eli mastiitti

Artikkelin sisältö

Arkikielessä koiran maitorauhastulehduksesta käytetään usein nimikettä nisätulehdus. Maitorauhastulehdusta esiintyy yleisimmin imettävällä nartulla tai valeraskauden komplikaationa, kun koiran maitorauhaset erittävät maitoa.

Maitorauhastulehdus on systeeminen sairaus, joka voi pahimmillaan olla koiralle hengenvaarallinen. Nisätulehduksen hoito tulisi aloittaa viiveettä oireiden ilmettyä.

Koiran nisätulehduksen oireet

Tulehtunut maitorauhanen on kuumottava, turvonnut ja kipeä, iho voi olla mustelmainen. Koiralla voidaan havaita yleisoireita kuten syömättömyyttä ja kuumetta. Maito voi muuttua kellertäväksi tai vihertäväksi ja sakeaksi, toisinaan havaitaan verensekaista maitoa.

Imettävän nartun pentujen voidaan havaita itkevän, kun kipeä emo ei kykene imettämään ja emä voi olla kiukkuinen pentujaan kohtaan.

Kuume ja tulehdus voivat aiheuttaa emolle vakavan nestehukan.

Vakava-asteinen maitorauhastulehdus voi johtaa maitorauhasen kuolioitumiseen tai märkäpaiseiden muodostumiseen.

Koiran nisätulehdus ja imetys

Toisinaan pentujen voi antaa imeä antibioottikuurin aikana, mikäli pennut ovat hyvinvoivia, huomioiden kuitenkin mahdolliset maidon kautta pentujen elimistöön päätyvät lääkitykset eläinlääkärin ohjeistuksen mukaisesti.

Maitorauhastulehduksesta kärsivän emon pennut voivat oirehtia niin kutsutusta toxic milk-syndroomasta juotuaan maitoa, jossa on bakteereja ja tulehdusvälittäjäaineita tulehtuneesta maitorauhasesta. Jos pennut ovat levottomia ja vikiseviä, on pennut syytä vierottaa vähintään vuorokaudeksi. Pennut tulee vierottaa emon maidosta kokonaan, mikäli pennut alkavat oireilla, kun ne saavat taas imeä 24 tunnin vieroituksen jälkeen.

koiranpennut nisällä

Nisätulehduksen syyt

Infektioporttina on usein nisä avoimen nännikanavan kautta. Imettämisen loppuvaiheissa tulehduksen riski nousee, kun pentujen imeminen vähenee mutta maidontulo ei ole vielä lakannut ja näin ollen maito pakkautuu maitorauhasiin.

Nisätulehduksen diagnosointi

Diagnoosi perustuu esitietoihin ja oirekuvaan. Maidosta voidaan ottaa näytteitä mikroskopoitavaksi ja tarvittaessa maitonäytteet voi viljellä bakteerikasvun varalta.

Verinäytteillä voidaan arvioida koiran nestetasapainoa ja yleisinfektion vakavuusastetta. Sairauden vakavuusasteen määrittely on tärkeää hoidontarpeen arvioimiseksi ja sopivan hoitosuunnitelman määrittämiseksi.

Nisätulehduksen hoito

Hoitosuunnitelma muodostetaan, kun esitietojen, yleistutkimuksen ja laboratoriotulosten perusteella on arvioitu sairauden vakavuusaste ja koiran yleiskunto.

Nestehoito ja tulehduskipulääkitys on tärkeässä osassa voimakkaasta tulehdustilasta kärsivällä koiralla.

Antibioottikuuri aloitetaan maitorauhastulehdukseen, sillä kyseessä on bakteeriperäinen infektio. Antibiootin valinnassa huomioidaan pennut, sillä antibiootin tulee olla imettävällä nartulla sellainen, joka ei ole vaaraksi pennuille.

Jos narttu ei imetä, harkitaan maidontulon lakkauttavaa lääkitystä.

Vakavimmissa tapauksissa, kun maitorauhanen kuolioituu tai siihen muodostuu märkäpesäkkeitä, voi kirurginen hoito olla tarpeen.

Kotona maitorauhastulehdusta hoidetaan hieromalla tulehtunutta maitorauhasta, lämpöhautein ja lypsämällä tai antamalla pentujen imeä säännöllisesti. Tulehtunutta maitorauhasta tulisi tyhjentää säännöllisesti useita kertoja päivässä.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu