Irronnut maitohammas
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran maitohampaat

Artikkelin sisältö

Koiran maitohampaat

Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl.

Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

  • 6 etuhammasta
  • 6 väliposkihammasta
  • 2 kulmahammasta.

Pysyviä hampaita koiralla onkin hieman enemmän, eli 42 kpl.

Koiran maitohampaat tippuvat yleensä itsekseen

Koiran maitohampaat tippuvat yleensä itsekseen 4 – 6 ikäkuukauden paikkeilla. Kun hampaat vaihtuvat koiranpentu saattaa pureskella normaalia enemmän esineitä kutinan vuoksi. Tarjoa koiranpennulle tällöin luvallista pureskeltavaa.

Normaalisti pysyvä hammas puskee maitohammasta ja hajottaa maitohampaan juurta, jolloin maitohammas irtoaa. Maitohampaiden tulisi irrota itsekseen parin viikon kuluttua pysyvien hampaiden puhkeamisesta.

Jos pysyvän hampaan ulostuloreitti on väärä, tarvittava paine maitohampaan juureen jää puuttumaan ja maitohammas ei irtoa itsekseen.

Koiran maitohammas
Koiran maitohammas, joka saisi jo irrota.

Koiran maitohammasta ei pidä väännellä

Moni suosittelee vääntelemään koiran maitohampaita irtoamisen varmistamiseksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että maitohampaat katkeavat helposti, tästä syystä voimankäyttöä ei tule kohdistaa hampaaseen.

Katkenneesta maitohampaasta on paljon haittaa, sillä avoin juurikanava muodostaa tulehdusriskin, Tulehdus aiheuttaa kiillevauriota pysyvään hampaaseen. Lisäksi bakteerin pääsevät avoimen juurikanavan kautta aiheuttamaan tulehduksia myös laajemmallekin elimistöön.

Hampaiden vääntelyn tuloksena maitohampaasta saattaa jäädä myös palanen ikenen sisään ja tämä mahdollisesti estää pysyvän hampaan asettumisen paikoilleen.

Irtoamaton maitohammas poistetaan eläinlääkärillä

Jos maitohammas ei ota irrotakseen, varaa aika maitohampaiden poistoon eläinlääkärille. Irtoamattomat maitohampaat voivat aiheuttaa ongelmia purennalle ja vääntää pysyviä hampaita lopullisesti väärään asentoon.

Ennaltaehkäisy on aina parasta hoitoa! Pysyvien hammasongelmien ehkäisemiseksi kannattaa toimia mieluummin ajoissa kuin myöhässä.

Koiran hammashoidot myöhemmin

Pienillä koiraroduilla on enemmän hammasongelmia myös aikuisiällä, joten ensimmäinen hammashoito aikuispainoltaan alle 10 kg koiralle tulisikin tehdä noin vuoden iässä. Isommilla roduilla hammashoidot voidaan aloittaa noin 4 ikävuoden paikkeilla, ellei mitään viitteitä hammassairauksista ole.

Punoittavat ikenet, pahanhajuinen hengitys ja hampaan pinnalla näkyvä hammaskivi ovat merkkejä siitä, että lemmikin suu kannattaa tarkastuttaa eläinlääkärillä.

Jos plakki ja hammaskivi pääsevät leviämään ienrajan alle hampaan ientaskuihin, voi ientulehdus pahentua parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudoksen ja hammasta ympäröivien kudosten tulehdukseksi. Parodontiitin edetessä riittävän pitkälle, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa. Pahimmillaan parodontiitti aiheuttaa kaikkien koiran hampaiden heilumisen ja leukaluun tuhon.

Suun terveydellä on vaikutusta myös laajemmin yleisterveyteen. Tulehtuneesta suusta bakteerit leviävät helposti verenkiertoon ja ne voivat aiheuttaa infektioita esim. maksassa ja munuaisissa. Kaikkia hammasongelmia ei voi nähdä päällisin puolin tarkastelemalla. Osa hammassairauksista voidaan havaita ainoastaan nukutuksessa, tästä syystä eläinlääkärin tekemä hammashoito on elintärkeää.

Koiran hampaiden pesu

Koiran päivittäinen hampaiden harjaaminen tulisi aloittaa jo silloin kun koiralla on maitohampaat. Myös puruluut ym. hampaidenhoitotuotteet voivat auttaa hampaidenhoidossa, mutta päivittäinen hampaiden harjaaminen on avainasemassa.

Pesemällä koiran hampaat säännöllisesti havaitset myös herkemmin mikäli koiran suussa on jotain vialla.

Lue miten voit opettaa koiran hampaiden harjaamiseen.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu