Koiran liikunta
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran liikunta

Artikkelin sisältö

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla estää sitä tylsistymästä ja haastaa sitä älyllisesti.

Ihannetilanteessa koira pääsee liikkumaan kaikkina päivinä viikossa yhtä paljon. Kun liikunta on säännöllistä, koiran lihakset eivät kipeydy pidemmistä kävelylenkeistä, joille koiranomistajilla on usein enemmän aikaa viikonloppuisin ja lomilla.

Liikunta ja oikeanlainen ravinto auttavat ehkäisemään ylipainoa. Ylipaino on koirille yleinen vaiva, joka lyhentää elinajanodotetta ja altistaa monille sairauksille, kuten diabetekselle ja sydänsairauksille. Myös nivelrikko ja muut nivelongelmat ovat ylipainoisille koirille tyypillisiä vaivoja, koska ylimääräinen paino aiheuttaa nivelille lisärasitusta.

Monet näistä sairauksista vaativat puhjetessaan päivittäistä hoitoa. Esimerkiksi diabetekseen sairastunut koira tarvitsee insuliinipistoksia koko loppu elämänsä ajan.

Liikkuminen on ylipainoiselle koiralle normaalipainoista vaivalloisempaa, mikä voi johtaa siihen, että koira liikkuu entistä vähemmän.

Tunnista, mikä innostaa omaa koiraasi liikkumaan

Toiset koirat innostuvat pitkistä juoksulenkeistä, toiset taas jaksavat leikkiä frisbeellä tai pallolla tuntien ajan ja toiset koirat innostuvat, kun ne pääsevät leikkimään muiden koirien kanssa. Kun koiranomistaja tunnistaa, mitkä asiat innostavat oman koiran liikkumaan, tarpeeksi suuri liikunnan määrä on helppo varmistaa.

Helsinkiläinen Claudia on huomannut, että hänen koiransa Mauno innostuu selkeästi eniten leikkimisestä muiden koirien kanssa. Siksi hän vie Maunon kerran viikossa koiraparkkiin, jossa se pääsee purkamaan energiaansa toisten koirien kanssa.

”Minulla on sellainen porukka, jonka kanssa käymme yhdessä koirien kanssa kävelyllä. Saman porukan kanssa sovimme myös koirapuistotapaamisia”, Claudia kertoo.

Mauno on reilun vuoden ikäinen tanskandoggi eikä vielä täysin ymmärrä omaa kokoaan, ja se nauttii kaiken kokoisten koirien kanssa leikkimisestä. Tämä vaatii sen, että ihminen on tarvittaessa ohjaamassa koirien leikkejä, jotta ne eivät ylly liian rajuiksi.

 

Kuva: Claudian koira Mauno odottaa, että koirapuistoon tulisi lisää koiria leikkikavereiksi.

Koirista näkee, jos ne eivät ole päässeet liikkumaan tarpeeksi. Claudia on huomannut, että Mauno alkaa käyttäytymään tavallista levottomammin ja purkamaan energiaa sisätiloissa, jos se ei ole päässyt ulkoilemaan.

Sitten rupeaa kotona sohvat heilumaan ja matot vaihtamaan paikkaa.”

Levottomuuden lisäksi liikunnan ja aktivoinnin puute voi näkyä myös esim. tylsistyneisyytenä ja masenteuneisuutena. Sopiva liikunnan määrä vaihtelee sen mukaan, minkä rotuinen ja ikäinen koira on. Pennut väsyvät nopeasti, joten liikunnan määrää ja lenkkien pituutta tulee lisätä vähitellen. Työkoiriksi jalostetut koirarodut tarvitsevat todennäköisesti enemmän liikuntaa kuin seurakoiriksi jalostetut rodut.

Jos verrataan eri koirarotujen liikunnan tarvetta, tanskandogit ovat isosta koostaan huolimatta vertailussa keskivaiheilla. Niille suositeltava liikuntamäärä tunnista kahteen tuntiin päivässä.

Tanskandogin hankkiminen on ollut Claudian pitkäaikainen haave. Ennen koiran hankkimista hän selvitti, mitä rodun hankkiminen vaatii ja millaisia kokemuksia muilla hänen lähipiirinsä koiranomistajilla on tanskandogeista. Claudia ei halunnut yllättyä siitä, miten tanskandogit käyttäytyvät tai kuinka paljon ne tarvitsevat aktiviteetteja.

Tulevaisuudessa Claudia on suunnitellut aloittavansa Maunon kanssa jonkin liikunnallisen harrastuksen, kunhan sen vielä pentumainen luonne rauhoittuu lisää. Hän aikoo myös totuttaa Maunon liikkumaan enemmän luonnossa.

Liikuntaa sopivasti, ei liikaa

Koiranomistajien on hyvä muistaa, että myös koirat rasittuvat kovasta liikunnasta. Jos koira on väsynyt edellisen päivän lenkin tai ulkoilun jäljiltä, sen kannattaa antaa pitää lepopäivä. Silloin riittää kevyt ja rauhallinen liikunta.

Terve koira ei tarvitse lepopäiviä, jolloin liikuntaa tulisi välttää kokonaan. Sairaan tai loukkaantuneen koiran kohdalla liikunnan määrästä tulee keskustella eläinlääkärin kanssa.

Harrastuskoirien omistajien tulee huomioida, että paljon liikkuvat koirat kuluttavat paljon energiaa, joten ne tarvitsevat sohvalla löhöileviä koiria ravitsevampaa ruokaa.

Liikunnan määrän lisäksi koiranomistajien tulee kiinnittää huomiota siihen, että liikunta on monipuolista. Koiran voi viedä lenkille vaikka uusiin paikkoihin ja erilaisiin maastoihin. Pelkän kävelemisen tai juoksemisen lisäksi koiran kanssa voi kehitellä erilaisia leikkejä ja pelejä. Vaihtelun vuoksi ihmisen kanssa leikkimisestä innostuva koira kannattaa välillä viedä leikkimään muiden koirien kanssa. Sama pätee myös toisinpäin.

Erilaisten aktivointilelujen avulla koiralle voi tarjota onnistumisen kokemuksia ja sen ongelmanratkaisukyky paranee. Kun koiraa yrittää ratkaista, kuinka lelun sisään piilotetun herkun saa ulos, se pääsee käyttäytymään sille luontaisella tavalla: etsimään ruokaa käyttämällä hajuaistiaan. Koira nauttii älyllisistä haasteista.

Koiran aktivoinnista hyötyy myös koiranomistaja. Tyytyväinen koira jättää huonekalut ja muut kodin tavarat rauhaan.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
lämpöhalvaus vaanii koiraa autossa
Lämpöhalvaus koiralla ja kissalla

Koiran ja kissan lämmönsäätely poikkeaa ihmisten lämmönsäätelystä. Koirilla ja kissoilla on turkki, joka eristää lämpöä, eivätkä ne pysty hikoilemaan kuten ihmiset, joten ne ovat alttiimpia

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu