Koira juo vettä
Kirjoittaja
Sanna
Hilasvuori
Eläinlääkäri, ell

Koiran diabetes voi olla hoitamattomana hengenvaarallinen

Artikkelin sisältö

Mikä diabetes on?

Diabetes mellitus eli sokeritauti on elimistön sokeriaineenvaihduntaan vaikuttava sairaus, joka johtuu haiman tuottaman insuliinihormonin puutoksesta. Insuliinihormoni vastaa sokerin eli glukoosimolekyylien siirtymisestä soluihin. Glukoosimolekyylit taas ovat solujen ”polttoainetta” eli energiaa.

Ihmisillä diabetes jaetaan kahteen tyyppiin, tyyppi I:een ja tyyppi II:een. Tyyppi I:n diabeteksessa haiman insuliinituotanto on loppunut kokonaan, kun taas tyyppi II:ssa insuliinituotantoa on vielä jäljellä, mutta liian vähän, tai insuliinin teho on riittämätön. Koiran diabetes on tavallisimmin verrattavissa tyyppi I:n diabetekseen.

Koirilla diabetes on kohtalaisen tavallinen sairaus. Yleisimmin koira sairastuu diabetekseen keski-iässä tai sen jälkeen. Tiettyjä rotuja pidetään muita alttiimpana sairaudelle. Myös haimatulehdus ja muutamat muut sairaudet voivat altistaa diabetekselle. Narttukoirat sairastuvat uroksia useammin.

Koiran diabeteksen oireet  

Insuliinin puutoksesta johtuen glukoosi jää soluihin siirtymisen sijasta verenkiertoon. Ylimääräisen glukoosin elimistö erittää virtsaan, joten virtsantuotanto lisääntyy. Tämä puolestaan lisää juomista. 

  • Runsas juominen ja virtsaaminen ovatkin oireita, jonka perusteella diabeteksen mahdollisuutta aletaan usein tutkia.
  • Tyypillisiä diabeteksen oireita ovat myös ruokahalun lisääntyminen ja laihtuminen.
  • Virtsan sokeripitoisuus altistaa koiran virtsatietulehdukselle. Joskus diabetes todetaankin virtsatietulehdusta tutkittaessa.
  • Diabetes aiheuttaa muutoksia myös silmiin, ja toisinaan diabetes todetaan, kun pohditaan silmien samentumisen syytä. Samentumisen taustalla on diabeteksen aiheuttama harmaakaihi.

Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi johtaa diabeettiseen ketoasidoosiin, joka on hengenvaarallinen tila, joka vaatii pikaista hoitoa. Diabeettisen ketoasidoosin oireita ovat voimattomuus, syömättömyys, oksentaminen ja lopulta jopa tajunnan tason laskeminen.

Koiran diabeteksen toteaminen 

Diabetes on yleensä kohtalaisen helppo todeta veren korkean glukoositason ja virtsan glukoosin perusteella. Koska diabeteksen taustalla ja ohella koirilla saattaa olla myös muita hoitoa vaativia sairauksia, kuten haimatulehdus tai lisämunuaiskuoren liikatoiminta, on veri- ja virtsanäytteitä syytä tutkia myös laajemmin. 

Koiran diabeteksen hoito 

Diabeteksen hoidon kulmakivi on päivittäinen insuliinilääkitys, joka annetaan pistoksena koiran nahan alle 1-2 kertaa vuorokaudessa. Opastuksen jälkeen tämä onnistuu useimmiten hyvin myös omistajalta kotona. Insuliinivalmisteita on monenlaisia, ja eläinlääkäri määrää näistä kullekin potilaalle parhaiten sopivan vaihtoehdon. Useimmiten insuliini annostellaan ns. insuliinikynällä, jonka avulla oikean annoksen säätö ja antaminen on helppoa.

Diabetestä sairastavan koiran ruokintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ruokinnan tulee olla säännöllistä ja ruoan tulee olla kuitupitoista. Kuitupitoinen ruoka pitää veren glukoositason tasaisena. Ruoan ja insuliinipistoksen antamisen oikea ajoitus on tärkeää, jotta insuliini pääsee vaikuttamaan toivotulla tavalla. Turhia herkkuja ja välipaloja ei tule antaa.

Liikunnan tulee olla maltillista, ja kovaa rasitusta, kuten koiran metsästyskäyttöä, tulee välttää. Lenkit on hyvä pitää kohtalaisen lyhyinä ja niille kannattaa ottaa mukaan esim. koirankeksejä, jotta veren glukoosipitoisuus ei pääse laskemaan liian alas.

Ylipaino hankaloittaa diabeteksen hoitoa, sillä se vaikuttaa insuliinin tehoon elimistössä. Näin ollen ylipainoiset koirat on laihdutettava hoidon onnistumisen varmistamiseksi. Myös narttukoirien hormonitoiminta ja juoksuajat vaikeuttavat diabeteksen hoitoa, minkä vuoksi diabetestä sairastavat narttukoirat suositellaan steriloitavan (munasarjojen ja kohdun poisto)

Seuranta eläinlääkärissä ja kotona 

Insuliinilääkityksen annostuksen saaminen kohdilleen vaatii etenkin alussa useamman eläinlääkärikäynnin. Lääkityksen aloituksen jälkeen ensimmäinen kontrollikäynti on usein noin viikon kuluttua, ja oikean lääkitysannoksen löytymiseen saattaa mennä useampi viikko. Oikean lääkitysannoksen löytämisen jälkeen kontrollikäyntejä suositellaan noin 3-6 kk välein. On erittäin tärkeää, että insuliiniannosta muutetaan vain eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Koska suurelle osalle diabetespotilaista kehittyy ajan mittaan harmaakaihi, suositellaan kaikille diabetestä sairastaville koirille silmien huolellista tutkimista eläinlääkärillä noin 6 kk diabeteksen toteamisesta.

Myös kotona koiran vointia tulee seurata tarkkaan. Mikäli juominen ja virtsaaminen jatkuu runsaana tai ne runsastuvat jälleen normalisoitumisen jälkeen, on insuliinilääkitystä mahdollisesti syytä säätää. Tarvittaessa myös veren glukoosipitosuutta voidaan mitata kotona eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Vaarallisin diabeteshoidon komplikaatio on hypoglykemia eli veren glukoosipitoisuuden lasku liian alas. Se voi olla seurausta koiran liian suuresta energiankulutuksesta, syömättömyydestä tai liian suuresta insuliiniannoksesta, ja sen oireita ovat mm. apeus, oksentaminen ja vapina. Lopulta hypoglykemia voi johtaa tajuttomuuteen. Hypoglykemian  oireiden ilmaantuessa koiralle on syytä antaa välittömästi syötävää tai hieroa hunajaa sen ikeniin. 

Ennuste 

Diabetestä ei voida parantaa, mutta huolellisella hoidolla sairastuneet koirat voivat elää useita vuosia hyvälaatuista elämää.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu