kissan ummetus
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan ummetus

Artikkelin sisältö

Ummetus voi aiheuttaa kissalle tukalan olon ja kipua. Usein ainoa omistajan havaitsema oire on, että kissa ei ole tehnyt tarpeitaan pariin päivään.

Ummetukselle altistavat tekijät kissalla

Ummetukselle altistavia tekijöitä on kissoilla useita. Ummetus aiheuttaa kissoilla vaikeutunutta ulostamista tai pahimmillaan estää ulostamisen täysin. Syynä kissan ummetukselle on usein ruokavalio ja liian vähäinen veden saanti, mutta myös muut tekijät, kuten stressi tai muut taustalla olevat sairaudet voivat olla altistavina tekijöinä.

Kissat juovat yleensä melko vähän ja pääasiallisesti kuivaruokaa syövällä kissalla, vedensaanti jää usein hyvin vähäiseksi. Toisaalta ummetus saattaa myös johtua niellyistä sulamattomista vierasesineistä, kuten vanusta, luista tai ruohosta, jotka häiritsevät kissan suoliston toimintaa. Sisäkissoilla puolestaan liian vähäinen liikunta voi altistaa ummetuksen syntymiselle. Joskus harvoin ummetuksen syynä voi olla mekaaninen este peräaukon suulla, kun karvat takkuuntuvat eikä kissa pääse ulostamaan normaalisti. Tätä voi tavata erityisesti pitkäkarvaisilla kissoilla.

Toisinaan kissan ummetus voi aiheutua suolistossa olevista niin kutsutuista karvapötköistä eli trichobezoaareista, jotka muistuttavat ulkonäöltään ulosteita. Nämä karvapallot syntyvät, kun kissa nuolee itseään ja samalla nielee omia karvojaan. Yleensä vähäiset määrät karvaa eivät aiheuta kissoille ongelmaa, vaan ne poistuvat ruuansulatuskanavasta joko oksentamalla tai normaalisti ulosteen mukana. Koska kissan nielemät karvat eivät kuitenkaan sula vatsassa, ne voivat liiallisena määränä nieltynä kiertyä suolistoon karvapötköksi, tukkia suolen ja olla syynä vakavalle ummetukselle.

Ummetuksen oireet kissalla

Kissan ummetus voi olla oireiltaan hyvin epämääräinen. Usein omistaja huomaa mahdollisen ummetuksen siitä, että kissa ei ole ulostanut hiekkalaatikkoonsa muutamiin päiviin. Kissan ulostaminen voi myös olla kivuliasta, tai se voi yrittää ulostaa tuloksetta. Usein ummetuksesta kärsivä kissa alkaa myös oksennella ja kuivumisen yhteydessä kissa muuttuu apaattiseksi ja voimattomaksi.

Kissan ummetuksen hoito

Aluksi ummetusta voidaan yrittää hoitaa kotona, mikäli voidaan olla varmoja siitä, että ulostamattomuus ei ole jatkunut yli vuorokautta ja kissa on muuten hyväkuntoinen ja juo. Kotihoidossa voidaan tällöin käyttää laksatiiveja tai peräruiskeita eläinlääkärin ohjeen mukaisesti sekä lisätä ruokaan vettä ja suosia märkäruokia. Jos kissan ummetus on jatkunut pidempään, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin jos kissan ummetus toistuu usein, vaikka kissa juo ja syö normaalisti.

Pitkittyessään kissan ummetus saattaa johtaa vakaviin suolistovaurioihin ja paksusuolen laajentumiseen. Kissan elimistön nestehukka pahentaa oireita ja kuivumiseen liittyen suoliston normaali toiminta saattaa estyä kokonaan. Voimakkaasta ummetuksesta kärsivän kissan hoitona on eläinlääkärin tekemä perähuuhtelu, jotta kuiva ulostemassa saadaan ulos ja suolen toiminta palautumaan. Toisena tärkeänä tekijänä on kissan nesteytys. Nämä tehdään kissan ollessa rauhoitettuna. Tukihoitoa tulee jatkaa kotona, kunnes kissa jälleen ulostaa normaalisti.

Kissan ummetus voi johtua myös sairaudesta

Huomattavaa on, että kissan ummetuksen taustalla on usein myös jokin elimellinen sairaus. Mikäli ummetus on toistuvaa, tulisi kissa tarkastaa mahdollisen munuaissairauden, suoliston kasvaimen tai anaalirauhasten tulehduksen varalta.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu