kissa sohvalla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissa oksentaa karvapalloja

Artikkelin sisältö

Onko karvapallojen oksentelu normaalia?

Aina karvapallojen oksentelu ei tarkoita isompaa ongelmaa. Kun kissa pesee itseään, kissa nielee samalla turkistaan irronnutta karvaa. Tällöin kissa normaalisti oksentaa turkinpesun yhteydessä mahalaukkuun kertyneet karvat ulos. Karvapallojen oksentelua ilmenee etenkin karvanlähtöaikoina.

Jatkuva oksentelu voi kertoa sairaudesta

Jos karvapallojen oksentaminen on kuitenkin jatkuvaa esim. viikoittaisen säännöllistä, niin eläinlääkärillä käynti on tarpeen yleisimpien taustasyiden poissulkemiseksi. 

Oksentelu voi olla oire monesta sairaudesta, mm. munuaisten vajaatoiminta on vanhoilla kissoilla yleinen syy oksenteluun.

Kun syytä ei löydy, niin mikä avuksi

Mikäli mitään erityistä syytä oksentelulle ei löydy, kannattaa kokeilla esimerkiksi:

  • Karvapallo-ongelmia ehkäisevä ruokavaliota
  • Karvan lyhyempänä pitämistä
  • Tiheämpää harjaamisväliä
  • Turkin pyyhkimistä kostealla liinalla harjaamisen jälkeen, jotta myös pienemmät irralleen jääneet karvat saadaan poistettua – näin karvat eivät päädy kissan suuhun kissan aloittaessa harjaamisen jälkeistä viimeistelyä.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu