Kani
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kanin rokotus

Artikkelin sisältö

Kanin rokotus – kanien verenvuototauti RHD ja myksomatoosi

Kanin verenvuototauti RHD (engl. Rabbit hemorrhagic disease) rantautui Suomeen keväällä 2016 aiheuttaen laajalti villikanien (ns. citykanien) kuolemia pääkaupunkiseudulla. Virus on levinnyt laajalti Suomeen villikanipopulaatioiden ja kenties myös lemmikkikanien välityksellä. Syksyllä 2020 saatiin lisää huonoja uutisia ja jouduimme toteamaan myös myksomatoosin saapuneen Suomeen.

Sekä RDH, että myksomatoosi ovat rokottamattomalle kanille hengenvaarallisia ja molemmat johtavat usein kuolemaan.

Tartunta

RHD-virus on nopeasti ja herkästi tarttuva kalikivirus, joka aiheuttaa kaneilla verenvuotokuumetaudin. Se tarttuu villikaneihin, lemmikkikaneihin ja myös metsäjäniksiin. RHD-virus ei tartu ihmisiin, koiriin tai kissoihin.

RHD-viruksella on 2 alatyyppiä: RHD-1 ja RHD-2. Näistä RHD-1 on alkuperäinen kanta, joka aiheuttaa nopeasti etenevän(48-72 h), kuolemaan johtavan verenvuototaudin erityisesti aikuisissa kaneissa. Suomessa on todettu vain RHD-2-virustyyppiä, joka johtaa hitaammin eteneviin, epämääräisempiin oireisiin ja voi tarttua myös melko nuoriin kaneihin.

  • RHD-virus leviää herkästi suorassa kontaktissa eläimestä toiseen eritteiden välityksellä.
  • RDH-virus myös säilyy hyvin ympäristössä ja tarttuu herkästi esim. ruoan, juomaveden, häkkien, pehmusteiden ym. tarvikkeiden välityksellä.
  • RHD tarttuu myös verta imevien hyönteisten ja kaneja syövien petoeläinten välityksellä.
  • Virus säilyy erittäin hyvin ympäristössä (jopa 3 kk) , ja yleisesti käytetyt desinfektioaineet eivät tehoa siihen.

Myksoomavirus tarttuu herkästi monien eri hyönteisten välityksellä. Myöskään myksoomavirus ei tartu ihmisiin, koiriin eikä kissoihin.

Oireet

RHD1-viruskannalle on tyypillistä erittäin nopea taudinkulku ja äkkikuolemat maksanekroosin ja verenvuotojen vuoksi. Suomessa levinneelle RHD2-virukselle sen sijaan tyypillisiä oireita ovat hitaammin kehittyvät apaattisuus, ruokahaluttomuus, hengitystieoireet, verenvuodot ja maksavauriosta johtuva keltaisuus.

RHD-2:lla taudin itämisaika on pidempi (3-9 pv) kuin RHD1-viruskannalla, ja oireilu kestää tyypillisesti pidempään (n. 5 pv). Sairastuneet kanit kuolevat siis yleensä 1-2 vk kuluessa infektiosta. Pitkähkö itämisvaihe helpottaa osaltaan infektion leviämistä, koska varhaisessa vaiheessa oireita ei ole havaittavissa vaikka kani tartuttaa tautia jo. Osa kaneista kehittää taudille vastustuskyvyn, mutta tähän liittyviä tekijöitä ei tunneta vielä kovin hyvin.

Myksomatoosin oireet kehittyvät tartunnan jälkeen muutamassa päivässä ja oireita ovat:

  • Silmien ja silmäluomien voimaka märkiminen ja turpoaminen
  • Nopeasti kehittyvät patit iholla (erityisesti pään alueella ja korvissa)
  • Pää, korvat ja sukupuolielinten alue turpoavat.
  • Sekundaariset hengitystietulehdukset ovat yleisiä.
  • Sairaus johtaa usein kuolemaan reilussa viikossa.

Kanin rokottaminen

Kanin rokotus on tärkeää, ja sekä RHD-, että myksoomavirusta vastaan on olemassa tehokas rokote. Yhdistelmärokote myksomatoosia ja kaniinien verenvuotokuumetta (RHD) vastaan voidaan antaa yli viiden viikon ikäisille kaniineille. Rokotesuoja saavutetaan kolmen viikon sisällä. Tämän jälkeen rokote tehostetaan vuosittain. Yhdistelmärokotteen voi antaa turvallisesti, vaikka kani olisi jo rokotettu RHD:ta vastaan. Tällä hetkellä kaniinit eivät tarvitse Suomessa muita rokotteita.

Rokotus annetaan pistoksena nahan alle. Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat lievä lämmönnousu sekä pistoskohdan paikallinen tuvotus.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
lämpöhalvaus vaanii koiraa autossa
Lämpöhalvaus koiralla ja kissalla

Koiran ja kissan lämmönsäätely poikkeaa ihmisten lämmönsäätelystä. Koirilla ja kissoilla on turkki, joka eristää lämpöä, eivätkä ne pysty hikoilemaan kuten ihmiset, joten ne ovat alttiimpia

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu