Koira joulukuusen alla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Joulu koiran kanssa

Artikkelin sisältö

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Joulun aikaan ihmiset napostelevat paljon koirille haitallisia herkkuja. Suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat voivat aiheuttaa jo pienissä määrin koiralle myrkytystilan. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytystä on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus saattavat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava.

Leipomisen yhteydessä on syytä muistaa, että pullataikina voi olla haitallista koiran hyvinvoinnille. Erityisesti makeutusaineena pastilleissa, purukumeissa ja vitamiineissa käytettävä ksylitoli uhkaa vakavasti koiran terveyttä. Ksylitoli alentaa koiran verensokeria ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen.

Ongelmia koiralle voi aiheuttaa myös rasvaisen ja suolaisen kinkun tai paistorasvan syöminen, pahimmillaan tästä herkuttelusta voi seurata kivulias haimatulehdus. Verkko kinkun ympärillä tuoksuu lihalle ja koira voi nielaista verkon kokonaisena. Verkko voi nieltynä saada aikaan suolitukoksen. Kypsennettyjen luiden antaminen taas voi johtaa vaikeaan ummetukseen ja pahimmassa tapauksessa terävät sirut voivat puhkaista koiran suolen.  

Ihmisten jouluruokien sijasta olisi parempi antaa koiran herkutella eläimille tarkoitetuilla lemmikkiliikkeestä tai eläinlääkäristä hankituilla ruoilla ja nameilla.

Koristeista koirille vaarallisia ovat monet joulukukat (joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi…), jotka syötyinä voivat aiheuttaa myrkytystiloja. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus
Joulukaktus

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on koira. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Utelias kirsu voi myös palaa koiran nuuskutellessa lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt koiran ulottuville.

Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan varsinkin vauhdikkaampien nuorten koirien lähettyvillä. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä ja ripustaa koristeet niin korkealle, ettei koira saa niitä napattua maisteltavaksi ja leikkeihinsä.

Uutta vuotta ajatellen vilkaise artikkelimme siihen valmistautumisesta täältä.

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu