Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Giardia kissan tai koiran ripulin taustalla?

Artikkelin sisältö

Giardia on mikroskooppisen pieni ruuansulatuskanavan loinen, joka voi aiheuttaa erityisesti nuorilla koirilla ja kissoilla suolisto-oireita. Iso osa aikuisten lemmikkien giardia tartunnoista on täysin oireettomia. Oireilevalla lemmikillä nähdään tyypillisesti pitkittynyttä ripulia, oksentelua ja laihtumista.

Diagnoosi perustuu ulostenäytteiden tutkimiseen. Giardian hoito voi olla haasteellista erityisesti, koska lemmikki voi saada uusintatartunnan elinympäristöstään.

giardia
Piirros: Giardia lamblia -siimaeläin

Giardia elää loisena ruuansulatuskanavassa

Giardia on yksisoluinen alkueläin, joka elää loisena nisäkkäiden ruuansulatuskanavassa ja voi aiheuttaa isännälleen suolistotulehduksen. Giardia voi infektoida koiria, kissoja ja monia muita nisäkkäitä.

Osa giardiakannoista voi tarttua myös ihmiselle. Yleisimmin kissoilla ja koirilla suomessa tavatut kannat eivät tartuta ihmisiä vaan ovat lajispesifisiä. Selkeää tutkimustietoa loisen tarttuvuudesta suoraan lemmikiltä ihmiselle ei ole. Suurin osa tartunnan saaneista ihmisistä on oireettomia, mutta osa sairastuu ripulitautiin.

Giardia esiintyy ympäristössä kystamuodossa, joka säilyy infektoivana pitkään ja voi olla hankala hävittää. Uusintatartunnan riski on suurin lemmikin omasta elinympäristöstä.

Giardian oireet lemmikillä

Iso osa giardiaa kantavista lemmikeistä on oireettomia. Oireettomat eläimet kuitenkin levittävät giardian kystamuotoa ulosteen mukana ympäristöön aiheuttaen tartuntariskin muille lemmikeille ja mahdollisesti ihmisille.

Oireita nähdään yleensä nuorilla eläimillä aikuisten kissojen ja koirien säilyessä useimmiten oireettomia. Giardia voi aiheuttaa suolistokanavassa tulehdusreaktion, joka johtaa ruuansulatuksen ja imeytymisen häiriöihin. Lemmikille kehittyy tämän seurauksena ripuli. Ripulia voidaan kuvailla vaaleaksi, vaahtomaiseksi ja erittäin voimakkaan hajuiseksi.

Pitkittyneen ripulin seurauksena potilas voi laihtua ja nuorilla eläimillä kasvu voi hidastua. Oksentelua havaitaan osalla potilaista.

Miten giardia tarttuu?

Tartunta on feko-oraalinen eli ulosteen mukana levinneet kystamuodot tarttuvat suun kautta seuraavalle isännälle. Tartunnan lemmikki voi saada elinympäristöstään esimerkiksi juomalla vettä, joka on loisen saastuttamaa tai syömällä kontaminoitunutta ruokaa. Tartunta on mahdollinen myös ulosteella kontaminoituneiden esineiden välityksellä lemmikin ottaessa sellaisen suuhunsa.

Tartunta leviää lemmikkien välillä, kun tartunnan saanut lemmikki ulostaa levittäen kystamuotoja ympäristöönsä. Kystamuodot voivat säilyä ympäristössä jopa kuukausia sopivassa lämpötilassa kosteissa olosuhteissa.

Giardiatartunta on haasteellinen erityisesti kenneleissä ja kissaloissa tarttuvuuden vuoksi ja koska loisen hävittäminen ympäristöstä voi olla haastavaa.

Giardian diagnosointi

Diagnoosi perustuu ulostenäytteiden tutkimiseen. Ulostenäytteet kerätään kolmelta erilliseltä ulostamiskerralta, mieluiten kolmena erillisenä päivänä. Ulostenäytteet tutkitaan laboratoriossa loisen varalta.

Suositus on, että ulostenäytteet kerätään ja kontrolloidaan vielä 2-3 viikkoa hoidon loppumisen jälkeen uudelleen, jolloin voidaan määritellä onko hoito onnistunut.

Giardian hoito

Hoidossa käytetään joko antibioottikuuria (metronidatsoli) tai 5 päivän sisäloishäätökuuria (fenbendatsoli). Lemmikin peseminen kuurin aikana antiseptisellä shampoolla on myös tarpeen, jotta kystamuodot voidaan poistaa turkista uusintatartunnan ehkäisemiseksi.

Hoitomuodot eivät ole aina 100-prosenttisen tehokkaita, joten kontrolliulostenäytteen tutkiminen hoidon jälkeen on tarpeellista.

Elinympäristön puhdistaminen

Elinympäristön puhdistaminen on tärkeässä roolissa uusintatartunnan välttämiseksi. Elinympäristö puhdistetaan tarkoin lääkekuurin aikana. Kodin pinnat ja tekstiilit, joiden kanssa lemmikki on kosketuksissa, puhdistetaan huolellisesti desinfioivalla aineella. Erityisesti kissanhiekkalaatikot tulee desinfioida ja puhdistaa päivittäin lääkekuurin aikana.

Sisätilojen lisäksi ulkoilevan lemmikin ulosteet tulee tarkoin kerätä pihapiiristä ja lenkeillä.

Ulosteita käsiteltäessä on syytä huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Lue lisää koiran ripulista!

Uusimpia artikkeleita

Kissan totuttaminen valjaisiin

Kissa nauttii ulkoilmasta ja ulkoilusta koiran tapaan. Kissan on kuitenkin vaarallista ulkoilla vapaana, joten se kannattaa totuttaa ulkoilemaan valjaissa. Ulkoillessa on tärkeää, että kissa saa

Lue lisää »
Pienten koirien hammasongelmat
Pienten koirien hammasongelmat

Eläinlääkäri Susanna Kaivonen: Isot hampaat Hampaiden kokonaismäärä on koiran suussa sama, koosta riippumatta. Aikuisella koiralla on pysyviä hampaita 42 kpl. Yläleuassa etuhampaita on yhteensä kuusi,

Lue lisää »
Koiran liikunta
Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.
Olet nyt varjossa STAGING ("staging2"). Poistu